Femåringen avled av smittsam sjukdom

– Det var ett otroligt snabbt sjukdomsförlopp. Man hann på sjukhuset inte sätta in behandling som fick effekt, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ.
Den femåriga flickan blev sjuk i går kväll.
– I natt hade hon feber och kräkningar.
När föräldrarna på morgonen upptäckte blåmärken på hennes hud ringde de efter ambulans.
– Flickan dog bara ett par timmar efter att hon kommit till sjukhuset, säger Hans Fredlund.
Epidemisk hjärnhinneinflammation, eller meningokockinfektion, är en mycket ovanlig sjukdom. Enligt Hans Fredlund insjuknar 80-100 personer om året i Sverige, de flesta är barn och undomar. 5-10 procent avlider. De allra flesta blir alltså friska av den antibiotikabehandling som sätts in på de som insjuknat.

Hur smittar sjukdomen?
– Det är inget som flyger omkring i luften. Man måste ha salivkontakt. Det innebär att bara flickans familj, och barn och personal på hennes förskoleavdelning i är i riskzonen.
Därför har på lördagseftermiddagen personer i flickans närhet, exempelvis barnen på hennes förskoleaavdelning på förskolan i Hovsta, fått antibiotika i förbyggande syfte.
– Ett 25-tal barn och fyra personal har fått antibiotika, säger Hans Fredlund.

Varför fick sjukdomen ett så snabbt förlopp för den femåriga flickan?
– Det går inte att säga. Man vet helt enkelt inte varför det blir ett så snabbt förlopp i vissa fall.

Det är väldigt många svenskar som bär på bakterien, men bara ett fåtal blir sjuka.
– Det går omkring ungefär en miljon svenskar och bär på meningokockbakterien, säger Hans Fredlund. Ingen vet vad det är som gör att de flesta av dem aldrig blir sjuka medan en liten andel insjuknar.
Hans Fredlund betonar att det inte finns någon ökad risk för örebroare i allmänhet att nu bli drabbade av epidemisk hjärnhinneinflammation.


Åh herregud, dagiset ligger i Hovsta och ligger 10 min gångavstånd från mig. Hoppas verkligen inte att det är någon jag känner!